Beleidsplan en donaties – Nadere toelichting

Functie
De stichting heeft de afgelopen jaren succesvol fondsen geworven voor projecten en instellingen die onder haar doelstelling vallen (zie hierna). Zij beoogt haar donateurs zo mogelijk te betrekken bij de gesteunde doelen.
Daarnaast initieert en ontwikkelt de stichting steeds vaker eigen projecten die haar doelstelling dichterbij brengen.

Doel
Het doel van dit beleidsplan is invulling te geven aan de in de statuten omschreven bijdrage aan het debat over en de oplossingen voor de problematiek rond het milieu, de wetenschapsbeoefening en de beleidsbepaling. Deze problematiek spitst zich op dit moment toe op de klimaat- en energiediscussie. Maar hij heeft ook Europese en monetaire dimensies.

Beleid
De Stichting bepaalt zelf welke interne of externe doelen zij wil steunen. Voor de eigen projecten (interne doelen), zie “eigen initiatief” hierna. Voor het steunen van externe goede doelen toetst de stichting of deze voldoen aan haar eigen missie, zoals die statutair is vastgelegd (zie hoofdstuk “De Stichting”)
De Stichting ziet er op toe dat bij de totstandkoming van de projecten die zij steunt de hiervoor beschreven route wordt gevolgd.

Werving van gelden
Donateurs kunnen aangeven welke van deze doelen van de stichting (intern of extern) zij willen steunen.
Donateurs kunnen daarnaast eventueel aangeven welke overige projecten zij zouden willen steunen. De stichting toetst dan zelf of dit project in overeenstemming is met haar missie en de aanpak zoals omschreven onder ‘doelen’. Zo ja dan neemt zij het project op in haar beleidsplan en maakt zij aan de betreffende donateur bekend dat zij dit doel wil steunen.

Projecten die ertoe leiden dat de donateur of zijn familie hier enig geldelijk voordeel of verdienste uit krijgen, worden niet gehonoreerd.

De stichting biedt haar donateurs desgewenst anonimiteit. In alle gevallen ziet de stichting er zo goed mogelijk op toe dat de gelden besteed worden aan de doelen die bij de werving aan de donateurs zijn gecommuniceerd en die passen binnen haar eigen beleid.

Uitvoering van het beleid
De uitvoering omvat het stimuleren van kritische journalistiek, onderzoeksjournalistiek, (wetenschappelijk) onderzoek, maatschappelijk debat en betere beleidsvorming; op het gebied van milieu, klimaat, energie, economie, EU/euro, en overheidsbeleid in het algemeen, en alles wat verder aan de doelstelling kan bijdragen.

Het betreft zowel donaties aan activiteiten of rechtspersonen die passen binnen de doelstelling van de stichting, als door de stichting zelf geïnitieerde activiteiten zoals bijeenkomsten, symposia, onderzoeken, publicaties, presentaties, documentaires en debatten.

Beleidsplan 2025

Eigen projecten
Dit jaar zullen een aantal lopende onderzoeken resulteren in rapporten, met name over de kosten van het toevoegen van extra fossielvrije energiebronnen aan het energiesysteem, met toerekening van de systeemkosten aan de bron die ze veroorzaakt.

Daarbij neemt kernenergie een aparte plaats in waar waarschijnlijk apart over gerapporteerd zal worden als bijdrage aan de huidige discussie over het financieren van kernenergie.

Daarnaast zal de discussie gestart worden met een aantal economen over het flexibiliseren van de euro. Hierover is de afgelopen jaren veel informeel overleg geweest met topeconomen, en het moment is daar om dit een stap verder te brengen.

Tot slot vraagt ook de politieke ontwikkeling in Nederland om analyse en duiding. Ook hierover zal dit jaar een rapport gepubliceerd worden.

Een groot nieuw project met een gecompliceerde website inclusief toegankelijke database is nog steeds on hold tot er voldoende mankracht is om hier een succes van te maken. Dit zal tot aanzienlijke uitgaven leiden, die het eerste half jaar betaald kunnen worden uit de reeds geworven donaties en het eigen vermogen van de stichting. Voor een vervolg na het eerste halve jaar zal wel nieuwe funding gevonden moeten worden.

Externe uitgaven
Ook in 2025 zullen weer externe initiatieven gesteund worden op het gebied van kritische journalistiek, objectieve voorlichting, het bevorderen van goede wetenschapsbeoefening en een betere beleidsvorming.
Het bestuur zoekt hierbij naar verbreding: naast blogs en boeken van journalisten zullen andere doelen gesteund worden die de bewustwording bevorderen, zoals websites, forums, films en maatschappelijke organisaties.